Migrenę może spowodować wszystko. Najczęściej jednak wywołują ją złe odżywianie, przemęczenie, stres lub silne bodźce zewnętrzne.
Alkohol– unikać należy czerwonego wina, cherry lub porto. Związków fenolowych obarczanych odpowiedzialnością za bóle głowy nie ma w białym winie.
Pokarmy – aby zapobiegać migrenom należy unikać ciemnej czekolady, serów i glutaminianu sodu.
Niebezpieczne są sery pleśniowe, feta, parmezan i mozzarella. Wskazany jest biały ser.
Jeśli chodzi o gltaminian sodu należy zrezygnować z chińskich dań, zup i sosów w proszku, kostek rosołowych czy gotowych mieszanek przypraw do mięs.
Unikać trzeba cytrusów, skorupiaków i żółtego sera oraz potraw ciężkostrawnych i smażonych.
Dieta powinna być bogata w mikroelementy.
Głód– opuszczenie posiłku może wywołać migrenę. Należy jeść regularnie , ale się nie przejadać. Nie wolno stosować drastycznych diet odchudzających i oczyszczających.
Stres i przemęczenie – należy więcej wypoczywać i sprawiać sobie drobne przyjemności. Można nauczyć się technik relaksacyjnych i poćwiczyć jogę. Wysypianie się ma znaczny wpływ na nasze samopoczucie, ale zbyt długie wylegiwanie się w łóżku ma takie same skutki jak niedobór snu.
Zmiana klimatu – przed planowaniem urlopu uwzględnijmy jak nasz organizm reaguje na intensywne słońce, mroźne wiatry, wysokie ciśnienie w górach czy wilgotne tropiki.
Hałas, migoczące światło – unikać należy tłumów, głośnych koncertów.
Intensywne zapachy – niekorzystnie działają intensywne perfumy, zwłaszcza te na bazie piżma, kadzidełka i świece zapachowe.