Bez kategorii
Like

Co sprzyja migrenom?

28/09/2011
660 Wyświetlenia
0 Komentarze
2 minut czytania
no-cover

Migrenę może spowodować wszystko. Najczęściej jednak wywołują ją złe odżywianie, przemęczenie, stres lub silne bodźce zewnętrzne.

0


 Alkohol– unikać należy czerwonego wina, cherry lub porto. Związków fenolowych obarczanych odpowiedzialnością za bóle głowy nie ma w białym winie.

 

Pokarmy – aby zapobiegać migrenom należy unikać ciemnej czekolady, serów i glutaminianu sodu.

Niebezpieczne są sery pleśniowe, feta, parmezan i mozzarella. Wskazany jest biały ser.

Jeśli chodzi o gltaminian sodu należy zrezygnować z chińskich dań, zup i sosów w proszku, kostek rosołowych czy gotowych mieszanek przypraw do mięs.

Unikać trzeba cytrusów, skorupiaków i żółtego sera oraz potraw ciężkostrawnych i smażonych.

Dieta powinna być bogata w mikroelementy.

 

Głód– opuszczenie posiłku może wywołać migrenę. Należy jeść regularnie , ale się nie przejadać. Nie wolno stosować drastycznych diet odchudzających i oczyszczających.

 

Stres i przemęczenie – należy więcej wypoczywać i sprawiać sobie drobne przyjemności. Można nauczyć się technik relaksacyjnych i poćwiczyć jogę. Wysypianie się ma znaczny wpływ na nasze samopoczucie, ale zbyt długie wylegiwanie się w łóżku ma takie same skutki jak niedobór snu.

 

Zmiana klimatu – przed planowaniem urlopu uwzględnijmy jak nasz organizm reaguje na intensywne słońce, mroźne wiatry, wysokie ciśnienie w górach czy wilgotne tropiki.

 

Hałas, migoczące światło – unikać należy tłumów, głośnych koncertów.

 

Intensywne zapachy – niekorzystnie działają intensywne perfumy, zwłaszcza te na bazie piżma, kadzidełka i świece zapachowe. 

0

Lilka

Kobieta Matka Zona

41 publikacje
0 komentarze
 

Dodaj komentarz

Authorization
*
*
Registration
*
*
*
Password generation
343758