Borówkowe lody domowe Lipiec i sierpień to miesiące, w których sezon na borówki i jagody trwa w pełni. Dlaczego zatem nie ochłodzić się w te upalne dni pysznymi lodami? Oczywiście lody jagodowe możesz sobie kupić w sklepie, ale nie dorównają one w smaku lodom zrobionym w domu w tradycyjny sposób bez poświęcania temu zajęciu zbyt dużo cennego czasu, którego z pewnością chcemy mieć jak najwięcej. Składniki na lody borówkowo – jagodowe By nasze lody były naprawdę dobre, wszystkie składniki powinny być świeże, najlepiej by owoce też były świeżo zebrane, ale jak mamy na stanie tylko te mrożone, to również mogą być użyte. Pierwszym składnikiem będą oczywiście jagody. Później będziemy potrzebowali szklankę tłustego mleka oraz śmietanę kremówkę, koniecznie […]
Borówkowe lody domowe
Lipiec i sierpień to miesiące, w których sezon na borówki i jagody trwa w pełni. Dlaczego zatem nie ochłodzić się w te upalne dni pysznymi lodami? Oczywiście lody jagodowe możesz sobie kupić w sklepie, ale nie dorównają one w smaku lodom zrobionym w domu w tradycyjny sposób bez poświęcania temu zajęciu zbyt dużo cennego czasu, którego z pewnością chcemy mieć jak najwięcej.
Składniki na lody borówkowo – jagodowe
By nasze lody były naprawdę dobre, wszystkie składniki powinny być świeże, najlepiej by owoce też były świeżo zebrane, ale jak mamy na stanie tylko te mrożone, to również mogą być użyte.
Pierwszym składnikiem będą oczywiście jagody. Później będziemy potrzebowali szklankę tłustego mleka oraz śmietanę kremówkę, koniecznie 30-procentową. Ponadto należy również przygotować 100 lub 110 g cukru, te rozbieżności wynikają z faktu, iż nie każdy lubi bardzo słodkie lody. Pamiętajmy też o 5 żółtkach i o 300 ml przecieru jagodowego.
Wykonanie masy lodowej
Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty kogel-mogel. Podgrzewamy mleko ze śmietaną. Jak się zacznie gotować, wyłączamy gaz. Jak troszkę ostygnie, wlewamy kogel-mogęl, cały czas mieszając. Teraz podgrzewamy mleko z koglem-moglem, również cały czas mieszając. Chodzi o to, aby całość zgęstniała, zatem wystarczy malutki ogień (temperatura nie powinna przekroczyć 65 stopni). Konsystencja powinna być bardziej gęsta niż do naleśników. Całość odstawiamy do wystygnięcia.
Jagody miksujemy i przeciskamy przez sitko (aby lody nie były wodniste). Mleko z żółtkami i odciśnięte owoce ponownie miksujemy (możemy je też dobrze wymieszać). Całość przelewamy do pojemniczka na lody i wstawiamy do zamrażalnika. Aby konsystencja lodów była lepsza, po godzinie możemy wyciągnąć je z zamrażalnika i znów zmiksować. Następnie znów przelewamy do pojemnika i ponownie wstawiamy do zamrażalnika.
Lody jagodowe świetnie nadadzą się na spotkanie z przyjaciółmi w upalny dzień. Z całą pewnością zrobią wrażenie na wszystkich, a już na pewno na smakoszach lodów, zobacz więcej.