W studium doktora Sanghyuka Bae i prof. Yun-Chul Honga wykorzystano popularny w Korei napój sojowy, sprzedawany zarówno w puszkach, jak i w szklanych butelkach. „Zdecydowaliśmy się na mleko sojowe, bo nie zawiera składników podwyższających ciśnienie. De facto mleko sojowe obniża ciśnienie” – zaznacza Hong.
Badanie objęło osoby w wieku 60 lat i starsze. „Wybraliśmy seniorów, bo są bardziej podatni na wpływy środowiskowe.”
Ochotnicy musieli przychodzić do świetlicy o 9 rano (po uprzednim 8-godzinnym poście). Mierzono im ciśnienie, a następnie dawano do wypicia 2 szklanki mleka sojowego. Napoje były identyczne, ale naukowcy uwzględnili 3 różne scenariusze pakowania: 1) same butelki, 2) same puszki oraz 3) jedną puszkę i jedną butelkę. Po dwóch godzinach ponownie mierzono ciśnienie i pobierano próbki moczu.
Ponieważ każdy z badanych odwiedzał centrum 3-krotnie, pił napoje ze wszystkich scenariuszy pakowania.
Gdy ludzie pili napoje z puszek, a nie z butelek, poziom BPA w moczu był 16 razy wyższy. Spadek ciśnienia krwi po wypiciu napoju pochodzącego z butelek wynosił 7,9 mm Hg, a po spożyciu mleka z puszek tylko 2,9 mm Hg. Bae i Hong doszli do wniosku, że BPA z żywicy epoksydowej podniósł ciśnienie o ok. 5 mm Hg, częściowo niwelując wpływ mleka sojowego.
Krytycy wniosków Koreańczyków uważają, że skoro ciśnienie spadło we wszystkich grupach, to zamiast o podnoszeniu ciśnienia przez BPA powinno się raczej mówić o ograniczeniu czerpanych korzyści przez konsumpcję mleka z puszek.
Hong przyznaje, że jego eksperymenty rzeczywiście nie wykazały, że BPA podnosi ciśnienie powyżej prawidłowych wartości, ale wg niego, jest to skutek etycznego schematu badań (Koreańczyk nie chciał narażać seniorów na ewentualne skoki ciśnienia).
Autorstwo: Anna Błońska
Na podstawie: ABC News
Źródło: Kopalnia Wiedzy
Jeden komentarz