Zdrowie
Like

Bezcenny kwiatostan lipy

24/06/2014
457 Wyświetlenia
0 Komentarze
6 minut czytania
Bezcenny kwiatostan lipy

Często się przeziębiasz? Masz skołatane nerwy? Dopadła cię jesienna depresja? Rozwiązaniem tych problemów mogą być  kwiaty lipy, których dobroczynne właściwości odkryto już wieki temu. Ten pachnący dar natury sprawdza się w walce z wieloma dolegliwościami.

Na przełomie czerwca i lipca obsypuje się obłędnie pachnącymi kwiatami, które bardzo korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Pod warunkiem, że są zbierane z dala od ruchliwych dróg, ponieważ lipa szybko ulega skażeniu ołowiem.

0




Warto ją ususzyć, by korzystać z jej właściwości w czasie jesiennych i zimowych miesięcy.
 
Flawonoidy w kwiatach
Kwiaty lipy zawdzięczają swoje właściwości unikalnemu składowi. Zawierają przede wszystkim flawonoidy – związki charakteryzujące się silnym działaniem antyoksydacyjnym i przeciwnowotworowym, usuwające z organizmu wolne rodniki, które mogą uszkadzać tkanki i przyspieszać proces starzenia się organizmu. We frakcji flawonoidowej kwiatów lipy odkryto m.in. kwercetynę (zmniejsza przepuszczalność naczyń krwionośnych) i tylirozyd, silną substancję przeciwzapalną. Roślina jest również bogata w garbniki (działają ściągająco na błony śluzowe przewodu pokarmowego i przeciwdziałają biegunkom) oraz olejki eteryczne (pobudzają apetyt i wspomagają wydzielanie soków trawiennych).

W kwiatach lipy znajdziemy także dużo witaminy PP, która bierze udział w przemianie białek, tłuszczów, węglowodanów, a także utrzymuje w dobrym stanie nabłonek skóry, przewodu pokarmowego i układu nerwowego. Co ważne, rozszerzając naczynia krwionośne, witamina ta usprawnia funkcjonowanie mózgu. Roślina zawiera też sporo kwasu askorbinowego, czyli witaminy C, która uszczelnia naczynia krwionośne i chroni przed przeziębieniem.

Leczy i uspokaja
Kwiaty lipy od wieków są cenione za swoje działanie napotne, dlatego świetnie wspomagają kurację w przypadku przeziębienia, grypy, anginy, zapalenia gardła, krtani czy oskrzeli. W takich dolegliwościach sprawdzą się również inne składniki rośliny, przede wszystkim śluzy i olejki eteryczne.

Przyniosą one ulgę także w niestrawności i nudnościach. Olejki eteryczne zwiększają przepływ żółci do dwunastnicy, tym samym zmniejszając prawdopodobieństwo powstawania kamieni żółciowych. Ułatwiają trawienie pokarmu i wydalanie niestrawionych resztek z organizmu.Kwiaty lipy są również skutecznym środkiem uspakajającym. Działają relaksująco, pobudzając czynności niektórych narządów wewnętrznych i zmniejszając napięcie mięśni gładkich. Likwidują napięcie i pomagają w zmęczeniu długotrwałym wysiłkiem umysłowym.

Zalety tej rośliny docenią osoby, które mają problem z zasypianiem. W walce z bezsennością najlepsze są napary z lipy dodawane do gorącej kąpieli, zwłaszcza w połączeniu z lawendą. Takie zabiegi działają uspokajająco i rozkurczowo.

„Kiedy grypa znów cię zmorze…”
Kwiaty lipy najczęściej wykorzystuje się w postaci naparu. Do przyrządzania tego świetnego „lekarstwa” potrzebujemy łyżeczki suszonych roślin, które zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy pod przykryciem na 5-10 minut. Po upływie tego czasu odcedzamy i pijemy – w czasie przeziębienia nawet trzy razy dziennie. Taki eliksir świetnie komponuje się z suszonymi malinami lub dodatkiem soku z tych owoców.Kwiaty lipy możemy też kupić w postaci gotowych herbatek. Można je również wykorzystywać zewnętrznie – jako okłady na oczy, które łagodzą dolegliwości związane z zapaleniem spojówek i powiek, a także likwidują obrzęki i cienie wokół oczu.

Przemywanie naparem skóry łagodzi podrażnienia, pielęgnuje cerę, uelastycznia, zmniejsza łojotok i hamuje złuszczanie się naskórka. Ze względu na swoje właściwości lipa jest często wykorzystywana w kosmetyce – znajdziemy ją w składzie wielu kremów, toników czy szamponów.

Nie możemy zapomnieć o najsmaczniejszym produkcie lipowym – miodzie. „Kiedy grypa cię znów zmorze, miód lipowy ci pomoże” – brzmi stare porzekadło, które nie straciło na aktualności. Smakołyk wyróżnia się wysoką aktywnością antybiotyczną. Jest niezastąpiony w leczeniu przeziębień, grypy czy chorób górnych dróg oddechowych. Działa przeciwgorączkowo oraz przeciwkaszlowo. Jest także polecany w chorobach serca i układu krążenia.
Miód lipowy to również świetny sposób na skołatane nerwy.

Autorem tekstu jest Rafał Natorski

Jakie właściwości ma lipa?

We frakcji flawonoidowej kwiatów lipy odkryto m.in. kwercetynę (zmniejsza przepuszczalność naczyń krwionośnych) i tylirozyd, silną substancję przeciwzapalną. Roślina jest również bogata w garbniki (działają ściągająco na błony śluzowe przewodu pokarmowego i przeciwdziałają biegunkom) oraz olejki eteryczne (pobudzają apetyt i wspomagają wydzielanie soków trawiennych).W kwiatach lipy znajdziemy także dużo witaminy PP, która bierze udział w przemianie białek, tłuszczów, węglowodanów, a także utrzymuje w dobrym stanie nabłonek skóry, przewodu pokarmowego i układu nerwowego. Co ważne, rozszerzając naczynia krwionośne, witamina ta usprawnia funkcjonowanie mózgu. Roślina zawiera też sporo kwasu askorbinowego, czyli witaminy C, która uszczelnia naczynia krwionośne i chroni przed przeziębieniem.

0

Wiadomości Zdrowie za Zdrowie

586 publikacje
0 komentarze
 

Dodaj komentarz

Authorization
*
*
Registration
*
*
*
Password generation
343758