Czego nie powinniśmy spożywać, jeśli chcemy się cieszyć piękną sylwetką? W tym artykule znajdziesz odpowiedź na to pytanie. Zacznijmy od najbardziej oczywistego produktu – cukru. Cukier to składnik większość produktów. Dietetycy od lat zalecają jego unikanie jednak zaprzestanie jego używania to nie wszystko. Niestety cukier w takiej, czy innej formie widoczny jest na etykietach wielu produktów. Coś, co się cukrem nie nazywa w rzeczywistości się nim okazuje. Substytuty cukru są tak samo niebezpieczne, dlatego należy sprawdzać skład pod względem występowania nie tylko cukru, ale także glukozy, fruktozy, sacharozy, syropu glukozowo-fruktowego, syropu cukrowego i wielu innych substancji. Z zamienników cukru warto znać: ksylitol – cukier brzozowy, stewię, syrop z agawy oraz syrop daktylowy i syrop klonowy. Są zdrowsze i lepiej przyswajalne. […]
Czego nie powinniśmy spożywać, jeśli chcemy się cieszyć piękną sylwetką? W tym artykule znajdziesz odpowiedź na to pytanie.
Zacznijmy od najbardziej oczywistego produktu – cukru. Cukier to składnik większość produktów. Dietetycy od lat zalecają jego unikanie jednak zaprzestanie jego używania to nie wszystko. Niestety cukier w takiej, czy innej formie widoczny jest na etykietach wielu produktów. Coś, co się cukrem nie nazywa w rzeczywistości się nim okazuje. Substytuty cukru są tak samo niebezpieczne, dlatego należy sprawdzać skład pod względem występowania nie tylko cukru, ale także glukozy, fruktozy, sacharozy, syropu glukozowo-fruktowego, syropu cukrowego i wielu innych substancji.
Z zamienników cukru warto znać: ksylitol – cukier brzozowy, stewię, syrop z agawy oraz syrop daktylowy i syrop klonowy. Są zdrowsze i lepiej przyswajalne. Dzięki temu nasze dania i wypieki będą zdrowsze dla organizmu.
W spożywaniu przetworzonych produktów z cukrem wiąże się jeszcze jednej problem – połączenie cukru i tłuszczy np. znajdującego się w słonych przekąskach. Połączenie tych dwóch elementów prowadzi do podwyższenia poziomu cholesterolu we krwi. Innym problemem jest zawartość soli, której ogromne ilości pogarszają wydolność nerek i układu trawiennego.
Kolejną kategorią produktów, jakich należałoby unikać są produkty z białej oczyszczonej mąki. Ten składnik nie ma w sobie praktycznie żadnych wartości odżywczych prócz dużej ilość węglowodanów. Wysoki indeks glikemiczny nie sprzyja odchudzaniu a może wręcz nieść za sobą druzgocące skutki w postaci wystąpienia chorób takich jak cukrzyca, czy miażdżyca.
Sięgając po te produkty, jednocześnie sięgasz po cukry proste, ale nie ten zdrowszy wariant, którym są np. owoce, tylko przetworzony. Biała oczyszczona mąka, nie zawiera prawie żadnych substancji odżywczych. Jest pozbawiona błonnika oraz wartości odżywczych znajdujących się tuż pod łuską, w zarodku i tarczce ziarnka. W ciemnym pieczywie dobrej jakości jest znacznie więcej błonnika, który usprawnia pracę jelit, a także obniża poziom cholesterolu we krwi.
Warto zwrócić uwagę także na spożywanie mleka i produktów pochodnych. Dietetycy już od lat przestrzegają przed stosowaniem mleka krowiego. Zawiera ono kazeinę, czyli substancje odpowiedzialną za rozwój szkieletu zwierząt – jest ona szkodliwa dla człowieka, bowiem sprzyja powstawaniu kamieni na nerkach i przyczynia się do zalepiania naczyń krwionośnych utrudniając oddychanie.
Jeżeli chcesz poznać produkty, które wspomogą odchudzanie, możesz odwiedzić ten artykuł: http://www.sn2.eu/portal-dla-kobiet/kuchnia/16518-produkty-wspomagaj%C4%85ce-odchudzanie.html