Bez kategorii
Like

Ser feta – co warto o nim wiedzieć!

12/02/2016
1057 Wyświetlenia
0 Komentarze
2 minut czytania
no-cover

Szukasz inspiracji do wykorzystania sera feta? Oto przegląd informacji, które powinieneś/powinnaś znać. Znajdziesz tu również inspiracje do użycia sera w kuchni. Dzięki lekturze tego artykułu dowiesz się, czemu jedzenie sera feta wpływa pozytywnie na zdrowie, z czego jest wytwarzany, oraz czy warto go stosować w wypadku diety odchudzającej. Feta to ser pochodzący z Grecji. Oryginalnie pochodzi z północy kraju. Jeden z najbardziej znanych greckich produktów spożywczych. Przyrządzany jest z mieszanki pasteryzowanego mleka owczego i koziego. Mleko poddawane jest krzepnięciu o przetrzymywane jest w solance przez okres kilku miesięcy, dlatego jest wilgotny i miękki. Ser fermentowany jest w zalewie soli z octem, co daje mu charakterystyczny słony posmak. Feta jest doskonałym źródłem białka oraz tłuszczu zwierzęcego oraz sodu. Dzięki obecności sera […]

0


Szukasz inspiracji do wykorzystania sera feta? Oto przegląd informacji, które powinieneś/powinnaś znać. Znajdziesz tu również inspiracje do użycia sera w kuchni.

Dzięki lekturze tego artykułu dowiesz się, czemu jedzenie sera feta wpływa pozytywnie na zdrowie, z czego jest wytwarzany, oraz czy warto go stosować w wypadku diety odchudzającej.

Feta to ser pochodzący z Grecji. Oryginalnie pochodzi z północy kraju. Jeden z najbardziej znanych greckich produktów spożywczych. Przyrządzany jest z mieszanki pasteryzowanego mleka owczego i koziego. Mleko poddawane jest krzepnięciu o przetrzymywane jest w solance przez okres kilku miesięcy, dlatego jest wilgotny i miękki. Ser fermentowany jest w zalewie soli z octem, co daje mu charakterystyczny słony posmak.

Feta jest doskonałym źródłem białka oraz tłuszczu zwierzęcego oraz sodu. Dzięki obecności sera w potrawach nie wymagają one solenia. Często jest składnikiem diety odchudzającej, a także treningowej ze względu na bogactwo białka.

Do czego możemy użyć fety

To składnik wielu dań kuchni śródziemnomorskiej. Przede wszystkim przyda się jako element nadzienia w tatrach, ciastach, babeczkach, tortillach, sałatkach, antipasti, pastach, pierogach, naleśnikach i innych potrawach. Pasuje do krakersów, pieczywa, oliwek, oliwy, papryki, pomidorów i innych produktów spożywczych. Świetnie smakuje z białym winem

Ser feta ma w sobie także witaminy i minerały, które wspomagają pracę organizmu. Jako źródło tłuszcz tanowi dobry element posiłku w trakcie diety dla sportowca. Świetnie nadaje się jako przekąska do pracy w sałatce lub innej potrawie. Warto wiedzieć, że feta ma również właściwości bakteriobójcze, zapobiega tym samym zatruciom i chorobom układu pokarmowego. Mleko kozie oraz mleko owcze zawierają w sobie dużą ilość magnezu, cynku, fosforu, oraz więcej wapnia niż popularne mleko krowie.

0

marta.czerwinska

42 publikacje
0 komentarze
 

Dodaj komentarz

Authorization
*
*
Registration
*
*
*
Password generation
343758