Zdrowie
Like

Toksyny w żywnosci, lekach, kosmetykach

16/06/2014
425 Wyświetlenia
0 Komentarze
3 minut czytania
Toksyny w żywnosci, lekach, kosmetykach

Tym razem nie będzie o szczepieniach, lecz o rakotwórczych substancjach  zawartych w pokarmach, kosmetykach i lekach.   Jedną z nich jest dwutlenek tytanu (TiO2) dodawany do prawie wszystkich leków, witamin,  większości kosmetyków jako rzekomo neutralny.   Nie ma ku temu żadnego racjonalnego uzasadnienia,  ten związek nie jest  ani lekiem, ani wspomagaczem,  jest dodawany  tylko jako wypełniacz.  Jest drogi, często zanieczyszczony i wcale nie jest neutralny.  O wiele taniej i bezpieczniej jest dodawać  wypełniacze takie jak celulozę czy skrobię. 

0


Szkodliwość TiO2  wynika z  jego chemiczno-fizycznych właściwości  (stosuje się go w postaci  nanocząstek )  oraz zdolności do produkowania w organizmie toksycznych rodników tlenowych, które wywołują oksydacyjny stres w komórkach.  Liczne badania wykazały, że TiO2 uszkadza strukturę komórek, wnika do jadra komórkowego, działa genotoksycznie i rakotwórczo.   Powszechność  stosowania tego związku może być jedną z przyczyn epidemii chorób nowotworowych obserwowanych obecnie na całym świecie, jak również  chorób degeneracyjnych  i zaburzeń rozrodczych .  
W Polsce w aptekach praktycznie nie można znaleźć multiwitamin bez TiO2,choć takie są dostępne na zachodzie.  Nie trzeba się z tym godzić, bo witaminy nie powinny być toksyczne.   Proponuje zasypywać producentów leków, witamin i kosmetyków listami protestacyjnymi i żądać usunięcia TiO2 z ich produktów.   Związek ten znajduje się także w  kremach przeciwsłonecznych (sun screens),  które rzekomo mają chronić przed nowotworami skóry,  a naprawdę je indukują, m.in. dzięki zawartości TiO2.  Lepiej przebywać na słońcu krótko i chronić się lekką odzieżą z bawełny, niż smarować się takimi kremami.  
Powinno się też unikać wszelkich kosmetyków i leków z aluminium , z olejami mineralnymi  i akrylatami.  Szczególnie ważne są kosmetyki dla dzieci.  Zamiast oliwki mineralnej można  stosować  np. oliwę jadalną.   Należy także unikać pokarmów zawierających sztuczne barwniki, toksyczne konserwanty i syrop kukurydziany czy glukozowo-fruktozowy, który często zawiera  rtęć (o czym się nie pisze).  Sprawdziłam, że większość lodów w Polsce zawiera te syropy.  Warto pisać do producentów lodów i żądać, by powrócili do słodzenia  ich cukrem.
Konieczne jest unikanie soli z antyzbrylaczem ( E536), czyli żelazocyjankiem  potasu, z którego pod wpływem kwasów  żołądkowych wydziela się toksyczny cyjanowodór.  To także może być przyczyną epidemii nowotworów i  wielu chorób degeneracyjnych, bo  cyjanowodór zatruwa mitochondria we wszystkich komórkach  organizmu.   Radzę pisać listy protestacyjne do producentów i żądać by usunęli ten związek z soli. Tylko bojkotem zmusimy ich do zaprzestania szkodliwych praktyk.  
—– Wiadomość przekazana —–
Od: Maria Majewska <nonnocere3@gmail.com>

 

0

Wiadomości Zdrowie za Zdrowie

586 publikacje
0 komentarze
 

Dodaj komentarz

Authorization
*
*
Registration
*
*
*
Password generation
343758