Bez kategorii
Like

Przepisy na tarty na każdą okazje

12/02/2016
578 Wyświetlenia
0 Komentarze
3 minut czytania
no-cover

Sprawdzony przepis na tartę – jeśli go szukasz, to w tym artykule znajdziesz to , czego potrzebujesz. Zapoznaj się z naszymi pomysłami na tarte. Tarta z gruszkami i gorgonzolą Składniki: Ciasto kruche: 250 gram mąki, 1 jajko. 125 gram masła, 1 łyżeczka śmietany 18 %, pół łyżeczki soli. Nadzienie: 150 gram sera gorgonzola, 3 jajka, 3 dojrzałe gruszki, 200 ml śmietany, 2 łyżki posiekanych pistacji, cynamon, szczypta pieprzu Przygotowanie: Na stolnicy wysyp odrobinę mąki, dodaj masło i posiekaj na drobno, po czym dodaj żółtko i pozostałe składniki – wyrabiaj ciasto rękami. Kiedy będzie jednolite zrób z niego kulkę i zawiń folią. Wstaw na 30 minut do lodówki. W międzyczasie umyj gruszki, obierz je i wydrąż gniazda nasienne. Pokrój na cienkie […]

0


Sprawdzony przepis na tartę – jeśli go szukasz, to w tym artykule znajdziesz to , czego potrzebujesz. Zapoznaj się z naszymi pomysłami na tarte.

Tarta z gruszkami i gorgonzolą

Składniki:

Ciasto kruche: 250 gram mąki, 1 jajko. 125 gram masła, 1 łyżeczka śmietany 18 %, pół łyżeczki soli.

Nadzienie: 150 gram sera gorgonzola, 3 jajka, 3 dojrzałe gruszki, 200 ml śmietany, 2 łyżki posiekanych pistacji, cynamon, szczypta pieprzu

Przygotowanie: Na stolnicy wysyp odrobinę mąki, dodaj masło i posiekaj na drobno, po czym dodaj żółtko i pozostałe składniki – wyrabiaj ciasto rękami. Kiedy będzie jednolite zrób z niego kulkę i zawiń folią. Wstaw na 30 minut do lodówki.

W międzyczasie umyj gruszki, obierz je i wydrąż gniazda nasienne. Pokrój na cienkie plasterki. Ser również pokrój w kostkę lub plasterki. Nastaw piec na grzanie do 180 stopni. Wyjmij ciasto rozwałkuj je i wyłóż nim dno i boki tartownicy. Nakłuj ciasto widelce na całej powierzchni i podpiecz w piecu. Możesz wyłożyć je papierem i wysypać grochem podczas podpiekania, aby było równe. Podpiekaj tartę przez około 12-15 minut. Wyjmij ją po tym czasie z pieca.

W czasie podpiekania roztrzep śmietanę wraz z jajkami i cynamonem. Na tarcie ułóż gruszki. Na to nalej masę, a wierzch udekoruj kawałkami sera. Piecz tartę około pół godziny. Masa powinna zastygnąć.

Tarta z łososiem

Składniki:

300 gram mąki, 2 jajka, kostka masła 200 team, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki imbiru,

Nadzienie: 200 gram wędzonego łososia, 1/2 brokuła, garść suszonych pomidorów, 4 jajka, 4 łyżki śmietany, łyżka serka ricotta lub mozzarella,

Przepis na tarte:

przesiej mąkę i wysyp na stolnice. Wbij jajko i 1 żółtko, po czym dodaj masło i dopraw wszystko – zagniataj ciasto rękami. Kiedy będzie uformowane zrób z niego kulkę, zawiń w folie i wstaw do lodówki na minimum 30 minut. Nagrzej piekarnik do 180 stopni w międzyczasie. Zagotuj w rondelku wodę. Dodaj do niego sól. Gotuj brokuł do miękkości – podziel go wcześniej na mniejsze części – szybciej się ugotuje. Pokrój również łososia i pomidorki. Do miski wbij 4 jajka, dodaj serek, śmietanę i przyprawy – dokładnie wymieszaj masę. Ciasto należy rozwałkować, wstawić do foremki i podpiec przez około 10 minut. Po tym czasie można wyjąć je na chwile ułożyć brokuły i łososia na cieście oraz pomidory i zalać masę tak, by nie wyciekała za ranty. Pieczemy kolejne 30 minut, aż tarta będzie złociście brązowa.

Inne zapisy autora:

0

Avatar
marta.czerwinska

42 publikacje
0 komentarze
 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 
Authorization
*
*
Registration
*
*
*
Password generation
334816