W składzie parówek najczęściej jest: – mięso wieprzowe ze świń karmionych paszami GMO (Genetycznie Modyfikowane Organizmy), naszpikowanych antybiotykami i hormonami wzrostu – MOM (Mięso Oddzielane Mechnicznie), które uzyskuje się przez mechaniczne oddzielenie mięsa od kości. Kurczaka lub indyka rozkłada się na części. Odłącza się piersi, udka i skrzydełka, a pozostałe resztki (korpusy i szyje) pod ciśnieniem przeciska się przez specjalne sitka, które zatrzymują tylko największe kawałki kości. Cała reszta, a więc chrząstki, ścięgna, skóra i tkanka łączna, jest mielona na gładką masę i dodawana do produktów spożywczych. MOM czyli tę masę mięsopodobną o obniżonej wartości odżywczej i mniejszej trwałości dodaje się parówek, pasztetów, kiełbas, kaszanek, pulpetów, wędlin, krokietów itd. a nawet do niektórych obiadków dla niemowląt. Należy pamiętać, że MOM […]
W składzie parówek najczęściej jest:
– mięso wieprzowe ze świń karmionych paszami GMO (Genetycznie Modyfikowane Organizmy), naszpikowanych antybiotykami i hormonami wzrostu
– MOM (Mięso Oddzielane Mechnicznie), które uzyskuje się przez mechaniczne oddzielenie mięsa od kości. Kurczaka lub indyka rozkłada się na części. Odłącza się piersi, udka i skrzydełka, a pozostałe resztki (korpusy i szyje) pod ciśnieniem przeciska się przez specjalne sitka, które zatrzymują tylko największe kawałki kości. Cała reszta, a więc chrząstki, ścięgna, skóra i tkanka łączna, jest mielona na gładką masę i dodawana do produktów spożywczych. MOM czyli tę masę mięsopodobną o obniżonej wartości odżywczej i mniejszej trwałości dodaje się parówek, pasztetów, kiełbas, kaszanek, pulpetów, wędlin, krokietów itd. a nawet do niektórych obiadków dla niemowląt. Należy pamiętać, że MOM ( mięso oddzielone mechanicznie ) pojawiajace się w wykazie składników, mimo użycia nazwy „mięso”, w świetle obowiązujących przepisów nie jest mięsem.’
W parówkach często są też:
E 451 – trifosforan – sól sodowa i E 452 – polifosforan – syntetycznie wytwarzane sole sodowe i wapniowe, które mogą powodować nasilenie osteoporozy i problemy z metabolizmem.
E 621 – glutaminian monosodowy (sodu) – dodatek do produktów wzmacniający smak, używany głownie w zupach w proszku i puszkach oraz niektórych wyrobach mięsnych, drobiowych, warzywnych czy rybnych. Spożwanie może powodować: bóle migrenowe, ślepotę, uderzenia gorąca czy wzmaganie astmy u chorych na nią. Może zawierać GMO.
E 407 – karagen – w produktach spożywczych stosowany jako stabilizator i substancja zagęszczająca, stosowana w wędlinach, konserwach, mleku w proszku, lodach, dżemach, galaretkach, serkach twarogowych czy napojach mlecznych. Karagen jest bardzo kontrowersyjnym dodatkiem mimo że oficjalnie jest dopuszczony jako dodatek do żywności. Jest oskarżany o zapalenia jelit, owrzodzenia, guzy, a także nowotwory. Ze względu na te niepokojące informacje zdecydowanie odradzam spożycie produktów zawierających karagen.
E 250 – azotyn sodu – syntetycznie produkowany konserwant stosowany w produktach mięsnych. Może reagować z hemoglobiną i powodować zatrucie organizmu, prowadzić do astmy, zapalenia nerek, bólów i zawrotów głowy czy problemów behawioralnych. Co ważniejsze jest podejrzany o działanie rakotwórcze a w połączeniu z innymi związkami podczas procesu trawiennego może tworzyć nitrozoaminy czyli rakotwórcze związki powstające z reakcji azotynów z aminami.
Genetycznie modyfikowana soja (GMO), o której wiemy, że powoduje poważne problemy zdrowotne w tym ma również silne działanie rakotwórcze.
Podsumowując: dzieci (zresztą dorośli również) nie powinny jeść takiej pseudożywności pełnej chemii i GMO.
DZIECIOM NIE PODAJEMY PARÓWEK…ani pół paróweczki.
Nie przczyniajmy się do chorób naszych własnych dzieci, które kochamy!
Zamiast parówki można podać kaszkę jaglaną/gryczaną z warzywami lub owsiankę z rodzynkami i owocami. SMACZNEGO:)