Oświadczenie Solidarnej Polski ws. Pani Wandy Stróżyk

05/08/2012

Oświadczenie z dnia 5.08.2012 r.

Zarząd Główny Solidarnej Polski, na podstawie upoważnienia udzielonego przez Radę Polityczną Solidarnej Polski z dnia 28 lipca 2012 roku, z najwyższą dezaprobatą odnosi się do działań Zarządu jednego z największych przedsiębiorstw w Polsce – Fiat Auto Poland S.A. wobec Pani Wandy Stróżyk, przewodniczącej NSZZ Solidarność. Jest niedopuszczalna jakakolwiek próba ingerowania pracodawcy w działalność związkową i zastraszania pracowników, którzy wyrażają słuszne w ich odczuciu opinie na temat pracy w przedsiębiorstwie. Nie do przyjęcia jest argumentacja przedstawiona w piśmie z 21 maja 2012 roku, wzywającym Panią Wandę Stróżyk do usunięcia skutków naruszenia dóbr osobistych Fiat Auto Poland S.A., w którym oddziela się jej działalność związkową od działalności prywatnej. W piśmie tym zarzucono przewodniczącej związku zawodowego, że w czasie wieców zorganizowanych pod siedzibą firmy odważyła się mówić o dyskryminacji pracowników, zastraszaniu ich przez pracodawcę, ignorowaniu polskiego prawa, czy też odmowie dialogu. Przedstawiciele naszej formacji politycznej kilkakrotnie uczestniczyli w tych spotkaniach, które zgromadziły tysiące pracowników, popierając ich słuszne żądania. Pani Wanda Stróżyk jako lider największego związku zawodowego w tym przedsiębiorstwie wyrażała stanowisko w imieniu załogi. Taka jest rola związku zawodowego, który ma obowiązek stać na straży przestrzegania praw pracowniczych. Tym bardziej kierowanie pod jej adresem jakichkolwiek żądań jest niezrozumiałe i stawia pod znakiem zapytania dialog społeczny pomiędzy pracodawcą a pracownikami.

W związku z tym, w imieniu Solidarnej Polski, wzywamy Zarząd do natychmiastowego wycofania roszczeń wobec Pani Wandy Stróżyk. Domaganie się od przewodniczącej związku przeprosin na łamach ogólnopolskiej gazety, a także żądanie wpłaty na rzecz jednego ze stowarzyszeń kwoty 20 tysięcy złotych, można odczytywać jako próbę zastraszenia tej osoby. W tej sprawie będziemy także żądać stosownych działań ze strony Zarządu Fiata we Włoszech. Cała sytuacja podważa dobrą reputację tego przedsiębiorstwa i osłabia jego odbiór w oczach klientów. Nie zgadzamy się na tego rodzaju praktyki stosowane wobec działaczy związkowych.

Prezes Zarządu Głównego

Solidarnej Polski