Oświadczenie SKOK w związku z Amber Gold

07/08/2012

W związku z pojawiającymi się w mediach nieuprawnionymi próbami łączenia sytuacji Amber Gold z działalnością spółdzielczych kas oszczędnościowo-kredytowych przypominam, że kasy są instytucjami kredytowymi działającymi od 20 lat w Polsce

na podstawie odrębnej ustawy o spółdzielczych kasach oszczędnościowo-kredytowych.

Tak więc kasy nie są organizacjami o charakterze parabankowym.

W ciągu 20 lat spółdzielcze kasy oszczędnościowo-kredytowe rozwinęły się i żaden z jej członków nie stracił ani złotówki swoich oszczędności.

Kasy dobrze są wbudowane w sieć bezpieczeństwa obejmującą działające w Polsce uprawnione do przyjmowania oszczędności instytucje. Depozyty w spółdzielczych kasach oszczędnościowo-kredytowych gwarantowane są zgodnie z regulacjami obowiązującymi w Unii Europejskiej do wysokości 100 tys. EURO, tj. na poziomie analogicznym do gwarancji dla depozytów bankowych.

Niedawno przyjęta nowa ustawa o spółdzielczych kasach oszczędnościowo-kredytowych opublikowana 27 lipca br. ustanawia nadzór Komisji Nadzoru Finansowego nad działalnością kas.

Andrzej Dunajski

Rzecznik prasowy Krajowej SKOK

Va Banque

Wiadomości z banków i o bankach, dla klientów i pracowników, entuzjastów i sceptyków. Ubezpieczenia od A do Z. Gospodarka, finanse i giełda.