Oświadczenie kibiców z Chorzowa!

20/08/2013
Oświadczenie kibiców z Chorzowa!

…w sprawie bójki na plaży w Gdyni z meksykańskimi marynarzami. Upubliczniam za: http://stowarzyszenie.niebiescy.pl/news/15. To zbyt ważna sprawa aby pozwolić mediom na lawinę absurdalnych i niewyobrażalnych kłamstw i propagandy. Trzeba to oświadczenie rozpowszechnić. Poniżej cała treść oświadczenia:

Oświadczenie Stowarzyszenia “Niebiescy” w sprawie zajść do jakich doszło na gdyńskiej plaży 18.08.2013 roku.

Jako Stowarzyszenie Kibiców Ruchu Chorzów “Niebiescy” odnosimy się do sytuacji, jaka miała miejsce na gdyńskiej plaży w niedzielę 18 sierpnia z udziałem kibiców Ruchu Chorzów udających się na mecz z Arką Gdynia w ramach rozgrywek Pucharu Polski. Chorzowscy kibice, podobnie jak przy ostatnich wizytach meczowych w Gdyni, i tym razem przybyli wcześniej, by móc chociaż przez chwilę uraczyć się pięknem polskiego morza. Ostatnie wizyty oraz obecna, o której zrobiło się głośno, przebiegała spokojnie do momentu zaplanowanej zbiórki, z której kibice mieli udać się w stronę stadionu miejskiego.

Sytuacja, do której doszło i w której media próbują wskazać jednostronnego winowajcę w postaci kibiców, zmusza nas jako Stowarzyszenie do odniesienia się do okoliczności całego zajścia, by zdementować medialne przypuszczenia i stereotypowe oskarżenia, jakoby kibice byli winni zaistniałej sytuacji i zachowywali się agresywnie szukając zaczepki. Pragniemy zauważyć, że kibice Ruchu Chorzów jak również meksykańscy marynarze przebywali na gdyńskiej plaży od wczesnych godzin rannych i przez ten czas nie dochodziło do zakłócenia porządku. Iskrą zapalną zaistniałej sytuacji przed zbliżającą się godziną zbiórki kibiców było niewybredne zaczepianie, a w efekcie uderzenie w twarz kobiety przez jednego z meksykańskich marynarzy. W obronie kobiety stanął jeden z kibiców Ruchu, który momentalnie został zaatakowany przez kilku kolejnych obywateli Meksyku i w czasie zajścia został ugodzony nożem. W efekcie chorzowscy kibice ruszyli z pomocą zaatakowanemu koledze, co doprowadziło do bezpośredniego starcia obu grup, w którym Meksykanie użyli noża oraz stłuczonych butelek. Jako Stowarzyszenie Kibiców Ruchu Chorzów pragniemy zauważyć, że prowodyrem zamieszek nie byli kibice Ruchu Chorzów, których się o to oskarża, a zaproszeni przez Sz. P. Prezydenta Miasta Gdynia goście. Jako Stowarzyszenie “Niebiescy” zwracamy się do Pana Prezydenta Szczurka o lepszy dobór zapraszanych w przyszłości gości, wśród których nie znajdą się sprawcy przemocy w stosunku do kobiet i nożownicy, niezależnie od kraju pochodzenia czy też przynależności etnicznej. Zwracamy się również do Pana Prezydenta Wojciecha Szczurka o niewydawanie oświadczeń na podstawie medialnych nacisków i bez jakichkolwiek dowodów, bo nagle okazuje się, że to jednak zaproszeni przez Pana Prezydenta goście okazali się “brutalnym napastnikiem”. Zgadzamy się jednak z dalszą częścią oświadczenia Pana Prezydenta: “Tego rodzaju bandyckie zachowania budzą odrazę i zasługują na powszechne potępienie”.

W kwestii całego zajścia i podawania nieprawdziwych informacji przez media oraz Pana Prezydenta, domagamy się, jako Stowarzyszenie Kibiców Ruchu Chorzów “Niebiescy”, podania prawdziwej wersji zaistniałych zdarzeń oraz przeprosin za nierzetelne informacje, szkalujące dobre imię Klubu i Kibiców Ruchu Chorzów.

SKRCh „Niebiescy”

Freedom
Freedom http://freedom.noweblogi.pl

Wyłącz tv - włącz myślenie.

1. Avatar kanton

Ciężka sprawa. Czy pan Szczurek zechce się pokajać że palnął głupstwo . Bardzo w to wątpię.

Ja jednak nalegałbym, na przegląd statku meksykańskiego, pod względem kontrabanby.

2. Avatar gas

Meksykańce dali pokaz chamstwa już w Szczecinie gdzie byli kilka dni wcześniej, aż dziwne że wtedy nie dostali po przysłowiowej mordzie ( a należało im się …oj należało ). Chojraki zza oceanu czuły się pewnie bo chodzili w grupie i jak się okazało się to byli wojskowi szkoleni bądź co bądź do walki. Ale trafiła kosa na kamień … chłopaki z Chorzowa zachowali się jak na facetów przystało.

3. Avatar Jan Paweł

Czy jeżeli wiadomo było że ma odbyc się mecz Ruchu z Arką i jeżeli tradycją juz jest że kibice przed meczem spędzają czas na plaży – jak piszą- nad pięknym polskim morzem, to czy czasami nie była to dobrze zaplanowana przez kogoś “ustawka”. Przeciez tak na mój chłopski rozum to jeżeli te meksykańskie dzikusy widziały -nazwijmy to- poważne siły w postaci polskich kibiców, to chyba instynkt zachowaczy im podpowiadał żeby nie pokazywac swej chmaskiej natury. No, chyba że byłi oni tak samo “zaproszeni” na plażę, jak kiedyś lewaccy bojówkarze niemieccy na Marsz Niepodległości. Myślę że jest to bardzo prawdopodobne. Wychodzi na to że gdzieś tam wysoko we władzach pracuje na płenych obrotach jakiś wydział organizacji prowokacji

4. Avatar Jan Paweł

Dodałbym jeszcze że chyba znowu ktoś tu piecze parę pieczeni na jednym ogniu. Rząd wprowadza znowu poważne szykany dla pospólstwa, wiec trzeba było dac pospólstwu jakiś temat zastepczy, by można było ogłośic temu pospólstwu że rząd twardą ręką rozprawi się z tym “poważnym problemem”. I to chyba także jest poważnym argumentem za tym że była to prowokacyjna “ustawka”. Także i tym razem pograno na tej polskiej gościnności i ogłosiło się społeczeństwu że znowu musimy sie wstydzic na świecie za Polaków. I to społeczeństwo – jak niemal powszechnie widac- kupiło ten kit

5. Avatar Jan Paweł

Niebagatelnym jest także to, że napuszcza się na siebie dwa narody Chrześciajańskie. W Meksyku Matka Boska z Gaudalupe jest dla Meksykanów (i nie tylko) Tym, Czym dla Polaków (i nie tylko) Matka Boska Częstochowska. Mozna miec tylko nadzieję że te dwa Narody Chrześciajańskie nie poddają się tej prowokacji

6. Avatar WW

Jedyną szansa sprawiedliwego osądu jest znalezienie tej pokrzywdzonej kobiety.
    Bez niej nie macie szans. Jesteście jedyną zorganizowana grupą nie podlegająca rządowi i ONI Wam tego nie darują.
    Życzę powodzenia.

WW