HYDE PARK
Like

Opiekacz do kanapek i toster, czyli sposób na smaczne i szybkie śniadanie

18/02/2019
606 Wyświetlenia
0 Komentarze
4 minut czytania
Opiekacz do kanapek i toster, czyli sposób na smaczne i szybkie śniadanie

Jeśli wierzyć dietetykom, śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Niestety, statystyki wskazują, że często zadowalamy się wypitą w pośpiechu kawą, o posiłku zapominając. Za taki stan rzeczy winimy brak czasu. A przecież jest sposób, by szybko przygotować śniadanie na ciepło.

0


Tosty – zrobisz je w kilka minut

Tost to opieczony na ciepło chleb obłożony tym, co najbardziej lubimy. Taka półciepła kanapka. Samo przygotowanie tostów zajmuje dosłownie chwilę. Wkładamy kromki pieczywa tostowego do tostera, odczekujemy kilka minut i gotowe. Czas opiekania zależny jest od mocy tostera i naszych upodobań. Jeśli lubimy miękkie i lekko podgrzane tosty, wystarczy minuta. Jeśli mają być gorące i chrupiące, musimy wydłużyć czas opiekania. Na gorące kromki najczęściej kładzie się ser lub wędlinę i opcjonalnie – ulubione warzywa. Dużą popularnością, zwłaszcza wśród dzieci, cieszą się słodkie tosty z dżemem.

Zrobienie tostów nie trwa dłużej niż przygotowanie tradycyjnych kanapek, jakich nie brak na polskich stołach. Co prawda musimy poświęcić kilka minut na podgrzanie pieczywa tostowego, ale ten czas da się wykorzystać twórczo – można ustawić na stole pozostałe składniki lub zrobić ciepłą herbatę.

Jak wybrać toster

Popularne tostery szczelinowe są bardzo podobne do siebie. Najczęściej można w nich opiec jednorazowo dwie kromki, chociaż zdarzają się i większe tostery. Niektóre tostery mają też przystawkę, na której można podgrzewać na przykład bułeczki. To dobre rozwiązanie dla osób, które nie wyobrażają sobie śniadania bez chrupiącego rogala, ale jogging do sklepu nie jest ich ulubioną formą spędzania poranka.

Wybierając toster, warto zerknąć na jego moc, możliwość jej regulacji, automatyczny system unoszenia opieczonych kromek i… kolor. Prawdopodobnie urządzenie to zagości na stałe na kuchennym blacie, trzeba więc zadbać, by ładnie komponowało się z wystrojem kuchni.

Opiekane kanapki – śniadanie na ciepło

O ile na ciepłych tostach kładziemy zimne dodatki, to przypadku kanapek zrobionych w opiekaczu ciepłe jest nie tylko pieczywo, ale także cała reszta. Tutaj sposób przyrządzania posiłku jest nieco inny. Ulubione dodatki do kanapek wkładamy między dwie kromki pieczywa tostowego, które smarujemy masłem po zewnętrznej stronie kanapki i tak przygotowane wkładamy do rozgrzanego opiekacza. Można urozmaicić codzienne menu, wybierając różne produkty na farsz. Ważne, by były one dość twarde. Nie będzie najlepszym rozwiązaniem włożenie do opiekacza kanapki z dżemem czy miękkimi owocami. Dobrze sprawdzą się kawałki ananasa, twardej brzoskwini czy mango, a z warzyw – ogórek, papryka, pomidor (najlepiej bez pestek), cebula. Można użyć ulubionych przypraw. Do tego oczywiście sery i wędliny, także wegetariańskie i wegańskie.

Sprawdź: 5 pomysłów na opiekane kanapki

Jak wybrać opiekacz

Wydaje się, że wszystkie opiekacze są podobne do siebie, ale trzeba zwrócić uwagę na szczegóły. Lampka kontrolna, termostat i płyty grzejne z powłoką ceramiczną zapobiegającą przywieraniu, to absolutne minimum. Ponadto dobrze, jeśli opiekacz będzie wyposażony w nienagrzewające się uchwyty i antypoślizgowe stopki. Takim wyposażeniem może się pochwalić na przykład opiekacz do kanapek Eldom.

Inne zapisy autora:

0

kampanieonline
kampanieonline

284 publikacje
0 komentarze
 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 

Authorization
*
*
Registration
*
*
*
Password generation
319217