ONA I ON
Like

Metody parzenia kawy

08/04/2015
672 Wyświetlenia
0 Komentarze
3 minut czytania
no-cover

Kawa to ulubiony napój wielu osób, parzyć można ją na różne sposoby. Za pomocą ekspresów, po turecku, możliwości jest bardzo wiele. Jeśli chcesz zachwycić swoich gości pysznym smakiem kawy i estetycznym podaniem, koniecznie przeczytaj poniższy artykuł. Po turecku Ta metoda parzenia kawy daje nam mocnego kopa energetycznego. Tak przyrządzona kawa ma bardzo dużą zawartość kofeiny. Aby przyrządzić napój tą metodą, wsypujemy do dzbanka kawę z cukrem w proporcjach 1:1, zalewamy zimną wodą i wstawiamy na ogień. Trzeba pamiętać, by kawa nie zaczęła się gotować! Gdy osiągnie odpowiednią temperaturę, odstawiamy dzbanek z ognia, wlewamy odrobinę zimnej wody, po to, by fusy z kawy opadły na dno – gotowe! Smak tak przygotowanej kawy jest bardzo intensywny. Z ekspresu, czyli po amerykańsku Ekspresy […]

0


Kawa to ulubiony napój wielu osób, parzyć można ją na różne sposoby. Za pomocą ekspresów, po turecku, możliwości jest bardzo wiele. Jeśli chcesz zachwycić swoich gości pysznym smakiem kawy i estetycznym podaniem, koniecznie przeczytaj poniższy artykuł.

Po turecku

Ta metoda parzenia kawy daje nam mocnego kopa energetycznego. Tak przyrządzona kawa ma bardzo dużą zawartość kofeiny. Aby przyrządzić napój tą metodą, wsypujemy do dzbanka kawę z cukrem w proporcjach 1:1, zalewamy zimną wodą i wstawiamy na ogień. Trzeba pamiętać, by kawa nie zaczęła się gotować! Gdy osiągnie odpowiednią temperaturę, odstawiamy dzbanek z ognia, wlewamy odrobinę zimnej wody, po to, by fusy z kawy opadły na dno – gotowe! Smak tak przygotowanej kawy jest bardzo intensywny.

Z ekspresu, czyli po amerykańsku

Ekspresy przelewowe są bardzo wygodne, ponieważ parzenie w nich kawy jest proste. Do papierowego filtra wsypujemy zmieloną kawę, do pojemnika wlewamy wodę. Włączamy guzik i woda zaczyna się przelewać przez filtr z kawą do dzbanka. Jest to wygodne rozwiązanie, jeżeli mamy wielu gości chętnych na małą czarną. Ekspresy przelewowe posiadają pod dzbankiem grzałkę, która utrzymuje ciepło napoju. Zaleca się jednak krótkie korzystanie z podgrzewacza, gdyż zbyt długie parzenie zmienia smak i jakość kawy.

Ekspresy ciśnieniowe są ostatnio bardzo popularne, kawa w nich przyrządzana jest zdrowsza ze względu na to, że obróbka termiczna ziaren jest krótka, przez co uwalniają się z nich substancje odżywcze. Ciśnieniowe ekspresy parzą kawę bardzo szybko, wytrącając tłuszcze, które tworzą naturalną piankę. Wiele urządzeń ma wbudowany młynek do mielenia całych ziaren, dzięki temu kawa jest świeża i aromatyczna. W urządzeniach tego typu kawa ma mniejszą zawartość kofeiny, a automatyczne spieniacze mleka pozwalają cieszyć się estetycznym wyglądem zawartości filiżanki.

Bez względu na to, jak zaparzymy ulubiony napój, wybierajmy kawy dobrego pochodzenia i gatunku. Wyselekcjonowane ziarna dadzą niepowtarzalny aromat i smak. Każdy ma inne preferencje. Do wyboru jest bardzo wiele gatunków oraz sposobów przyrządzania tego rodzaju napoju. Z pewnością każdy wybierze coś dla siebie. Zobacz więcej.

Inne zapisy autora:

0

Avatar
dziennikarz1968

7 publikacje
0 komentarze
 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 
Authorization
*
*
Registration
*
*
*
Password generation
343758