Globalnie i Lokalnie
Like

Kuchnia koreańska: Kimchi

23/07/2013
1325 Wyświetlenia
4 Komentarze
5 minut czytania
Kuchnia koreańska: Kimchi

Kimchi powstało w Korei w około VII wieku. Wiele lat temu Kimchi było traktowane jedynie jako solone warzywa. W XII wieku dodano do niego różne przyprawy korzenne i dzięki temu popularność tej potrawy zaczęła wzrastać. Dopiero w XVIII wieku ostra papryka w końcu stała się jednym z głównych składników do robienia Kimchi.

0


W dzisiejszych czasach uważamy, że Kimchi zachowało te same właściwości i sposoby przygotowania, które panowały od czasu, kiedy został on wprowadzony.

Pochodzenie nazwy Kimchi

Podejrzewa się, że nazwa Kimchi pochodzi od słowa Shimchae (solenie warzyw), które przeszło przez zmiany fonetyczne: Shimchae – Dimchae – Kimchae – Kimchi.

 

Powody, dlaczego Kimchi zostało opracowane właśnie w Korei

Na całym świecie istnieje niewiele sfermentowanych potraw z warzyw. Niektóre z możliwych przyczyn, dlaczego Kimchi powstało z sfermentowanych warzyw, w szczególności w Korei, są następujące:
1. Warzywa były bardzo popularne wśród ludności Korei sprzed kilku wieków, których głównym przemysłem było rolnictwo.
2. Koreańczycy mieli niezwykłą technologię solenia ryb, które było często używane jako przyprawa.
3. Kapusta (Brassica) będąca głównym składnikiem do robienia Kimchi, a była ona w Korei powszechnie uprawiana.

 

 Współczesne Kimchi

Kimchi zostało naukowo udowodnione przez America Health Magazine (www.health.com ), że jest wysoko odżywcze. Magazyn ten pisze, ze Kimchi jest jednym z najzdrowszych pokarmów na świecie. Zawiera ono bowiem witaminy A, B, C, ale jego największą zaletą jest to, iż Kimchi posiada swoje “zdrowe” bakterie, które nazywane są bakteriami kwasu mlekowego. Znajdują się one w fermentowanych produktach spożywczych, takich jak Kimchi czy jogurt. Te dobre bakterie pomagają w trawieniu, a także według ostatnich badań, pomagają zatrzymać, a nawet zapobiec infekcji drożdży. Istnieje jeszcze jedna zaleta. Niektóre badania wskazują, że fermentowana kapusta zawiera związki, które mogą zapobiec rozwojowi raka.

Kimchi często jest zalecane jako cenne źródło żywności, zarówno w Korei jak i za granicą. W ostatnich latach wzrósł eksport Kimchi. Koreańscy imigrańci po raz pierwszy wprowadzili Kimchi do Chin, Rosji, na Hawaje i do Japonii i do dziś jedzą Kimchi jako przystawkę. Kimchi zyskało popularność wśród obcokrajowców. W związku z powyższym, Kimchi można znaleźć wszędzie tam, gdzie Koreańczycy żyją.

Szczególnie w Ameryce i Japonii, gdzie żyje stosunkowo wielu Koreańczyków, pakowane Kimchi jest łatwo dostępne. W przeszłości, produkcja i konsumpcja Kimchi ograniczała się jedynie do koreańskiego społeczeństwa, jednak w ostatnich latach stało się powszechnie znaną potrawą.

 

Rodzaje Kimchi

Cała Kapusta Kimchi

Cała kapusta równomiernie osolona z dodatkiem przypraw. Jest to najczęściej spożywane Kimchi. Składniki:

  • kapusta napa,
  • sól morska,
  • czosnek,
  • imbir,
  • zielona cebula,
  • suszone płatki czerwonej papryki chili,
  • cukier.

 

Wodne Kimchi

Dwa główne składniki to kapusta i marchew. W przeszłości było to popularne na wiosnę.

 

 Kimchi z białej kapusty napa

To Kimchi pierwotnie pochodzi z Korei Północnej, gdzie w kuchni sól i pieprz czerwony jest mniej używane.

 

Ogórki Kimchi

Przyprawy umieszczane są wewnątrz ogórka. Ta potrawa jest bardzo krucha i chrupiąca.

 

Zimowe wodne Kimchi z białej kapusty

Cała marchewka jest solone i trzymane w tradycyjnym koreańskim garnku, który zostaje zakopany w ziemi.

 

Kucyk Kimchi

Jest wykonana z małych kucyków i to jest dość ostre, ponieważ jest marynowane przez bardzo dużą ilość soli i chili. Może być trzymane w lecie nawet przez długi czas.

 

Roladki Kimchi

Wśród podstawowych składników dla wspólnego/klasycznego Kimchi, koreańskie gruszki, kasztany, orzeszki sosnowe, siekane kasztany,  głożyna pospolita i czerwona papryka są dodawane do Kimchi. Jest to luksusowa świąteczna potrawa.

 

Posiekane Rzodkiewki Kimchi

Marchewka jest krojona na małe kostki, a następnie dodawana jest sól oraz przyprawy.

 

 

Przetłumaczono ze strony internetowej: http://www.emagasia.com/korean-cuisine-kimchi

Inne zapisy autora:

0

kalo
kalo

"Być ciekawym – to wychodzić z pewnego nieruchomego centrum, to usiłować uchwycić, ująć przedmiot, o którym miało się jedynie niejasne lub schematyczne wyobrażenie. W tym znaczeniu wszelka ciekawość skierowana jest ku peryferiom". Gabriel Marcel Ja natomiast jestem zaciekawiona kulturą, nie tylko własnej ojczyzny, ale także i innych krajów. Moje oczy spoglądają daleko, na drugą stronę półkuli, na Koreę Południową.

4 publikacje
0 komentarze
 

4 komentarz

  1. Pingback: boskie kimchi | ewape.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 
Authorization
*
*
Registration
*
*
*
Password generation
334816