Bez kategorii
Like

Kolejna afera z fałszowanym jedzeniem. Nie powiedzą jakie firmy

14/08/2012
252 Wyświetlenia
0 Komentarze
1 minut czytania
no-cover

Prawie połowa przetworów czerwonego mięsa, które inspektorzy jakości żywności skontrolowali w Warmińsko-Mazurskiem, została sfałszowana – podaje dziennik.pl.

0


Producenci dodawali do tych towarów skrobię i soję. Inspekcja nie podała jednak, które firmy brały udział w tym procederze.

W ponad 40 proc. skontrolowanych w woj. warmińsko-mazurskim przetworów z mięsa czerwonego wykryto tańsze dodatki w postaci skrobi czy surowców sojowych. Producenci nie informowali o rzeczywistym składzie tych wyrobów – podał Inspektorat Jakości Handlowej.

Jak poinformował w poniedziałek Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie, wykryte nieprawidłowości dotyczą 44 proc. zbadanych partii towaru. Zamiast mięsa producenci używali tańszych dodatków. W składzie przetworów mięsnych kontrolerzy znajdowali skrobię i surowce sojowe. Były też przypadki dodawania mięsa mechanicznie oddzielonego z indyka czy surowca pochodzenia wołowego, o czym nie informowano konsumentów.

Opublikowane przez Inspektorat dane są efektem kontroli przeprowadzonych w drugim kwartale tego roku u sześciu z 24 producentów przetworów z mięsa czerwonego w woj. warmińsko-mazurskim. Jak podkreślają kontrolerzy, po raz pierwszy wykryto w tym regionie tak liczne przypadki fałszowania produktów mięsnych.

Więcej:

http://gospodarka.dziennik.pl/news/artykuly/401020,wykryto-sfalszowane-przetwory-miesne-na-mazurach.html

Inne zapisy autora:

0

Aleksander Pi

"Szef Dzialu Ekonomicznego Nowego Ekranu. Dziennikarz z 10-letnim stazem. Byly z-ca szefa Dzialu Biznes "Wprost"."

1837 publikacje
0 komentarze
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

 

Authorization
*
*
Registration
*
*
*
Password generation
343758