HYDE PARK
Like

Jak otworzyć pizzerię?

29/04/2019
504 Wyświetlenia
0 Komentarze
4 minut czytania
Jak otworzyć pizzerię?

Polacy uwielbiają pizzę. To włoskie danie towarzyszy nam zarówno podczas imprez jak i na co dzień.

0


Nic więc dziwnego, że osoby, które zastanawiają się nad otwarciem lokalu gastronomicznego często myślą o pizzerii. Jak jednak ją założyć? Na co zwrócić uwagę? Sprawdźmy!

Zacznij od lokalizacji i zadbaj o wystrój

Specjaliści od pizzy twierdzą, że dobra pizza obroni się sama a jej koneserzy znajdą ją wszędzie. Niemniej jednak startując z własnym lokalem warto nieco pomóc szczęściu. Szukaj więc lokali położonych w atrakcyjnej lokalizacji – blisko obiektów turystycznych lub w centrach miasta. Co prawda, ich wynajem będzie nieco droższy, ale jest to inwestycja, która się zwróci. Upewnij się także, że w lokalu można otworzyć punkt gastronomiczny – remonty, aby spełnić warunki sanepidu to dodatkowe koszty. Zadbaj także o to, by lokal czymś się wyróżniał. Pomyśl o nietypowym, charakterystycznym wystroju, chwytliwej nazwie. To z pewnością ci pomoże.

Wyposażenie kuchni gwarancją smaku

Wystrój lokalu jest ważny, niemniej jednak za smak pizzy odpowiada kuchnia. Zadbaj więc o to, by znaleźli się w niej nie tylko doświadczeni kucharze, ale również odpowiedni sprzęt i stanowiska pracy. Stawiaj na stoły metalowe, które łatwo utrzymać w czystości oraz lodówki, które dadzą ci łatwy dostęp do produktów. Najlepiej korzystać z wyposażenia gastronomicznego – kuchenne meble z pewnością nie sprawdzą się w masowej produkcji dań dla twoich klientów.

Odpowiedni piec to podstawa

Od tego w jaki sposób wypiekana jest pizza zależy jej smak a także chrupkość ciasta. Dlatego też warto postawić na dobry piec, który zapewni ci nie tylko wysoką temperaturę, ale również odpowiednią cyrkulację powietrza. Tradycjonaliści wciąż chętnie wybierają kamienne piece opalane drewnem, które zapewniają wyjątkowy aromat potraw. Niestety, nie w każdym lokalu da się postawić taki piec, poza tym jego koszt jest bardzo wysoki. Dlatego też warto zastanowić się nad specjalnym, elektrycznym piecu do pizzy, który również doskonale się sprawdzi w codziennej pracy.

Pamiętaj o odpowiednim przechowywaniu żywności

Specyfiką przygotowywania pizzy jest konieczność korzystania z wielu dodatków. Odpowiednie przechowywanie produktów ma więc ogromne znaczenie. Każdego dnia musisz mieć bowiem dostęp do startego sera, plasterków kiełbasy, pokrojonej papryki oraz wielu, wielu innych dodatków. W czym je przechowywać by nie straciły swojej świeżości? Najlepszym rozwiązaniem są wykonane z poliwęglanu pojemniki GN. Mają one wiele zalet. Przede wszystkim nie wpływają negatywnie na smak i zapach składników. Poza tym są łatwe w utrzymaniu czystości co usprawni twoją pracę. Warto również dodać, że dostępne są w różnych wariantach i wymiarach, dzięki czemu możesz wybrać takie, które dostosowane będą do twoich potrzeb.

Podsumowując, podstawą dobrej pizzerii jest nie tylko lokal w atrakcyjnej dla klientów lokalizacji ale także odpowiednie wyposażenie, które pozwoli ci przygotowywać pizzę sprawnie i szybko a także dbać o najwyższą jakość produktów.

Inne zapisy autora:

0

kampanieonline
kampanieonline

287 publikacje
0 komentarze
 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 

Authorization
*
*
Registration
*
*
*
Password generation
319217