Bez kategorii
Like

Desery na przyjęcia – przepisy

12/02/2016
582 Wyświetlenia
0 Komentarze
4 minut czytania
no-cover

Chcesz zaskoczyć swoich gości pysznym deserem? Oto przepisy na desery idealne, które sprawdzą się na każdej imprezie! Zobacz jakie to proste! Francuskie trójkąty z jabłkami Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego, 3 duże jabłka, 5 łyżek soku z cytryny, 3-4 łyżki cukru, 1 łyżeczka cynamonu, 1 jajko Przygotowanie: Jabłka myjemy, suszymy, obieramy usuwając gniazda nasienne. Kroimy na małe kawałeczki i kropimy sokiem z cytryny. Dodajemy do nich mieszankę cukru i cynamonu i mieszamy, tak by cukier oblepił jabłka. Ciasto francuskie wałkujemy na blaszce oprószonej mąką, po czym dzielimy na części takie, by można było je swobodnie złożyć. Na każdym kawałku dajemy odrobinę jabłka. Ciasto składamy w kształt trójkąta. Każdy trójkąt smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do pieca nagrzanego do temperatury […]

0


Chcesz zaskoczyć swoich gości pysznym deserem? Oto przepisy na desery idealne, które sprawdzą się na każdej imprezie! Zobacz jakie to proste!

Francuskie trójkąty z jabłkami

Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego, 3 duże jabłka, 5 łyżek soku z cytryny, 3-4 łyżki cukru, 1 łyżeczka cynamonu, 1 jajko

Przygotowanie: Jabłka myjemy, suszymy, obieramy usuwając gniazda nasienne. Kroimy na małe kawałeczki i kropimy sokiem z cytryny. Dodajemy do nich mieszankę cukru i cynamonu i mieszamy, tak by cukier oblepił jabłka. Ciasto francuskie wałkujemy na blaszce oprószonej mąką, po czym dzielimy na części takie, by można było je swobodnie złożyć. Na każdym kawałku dajemy odrobinę jabłka. Ciasto składamy w kształt trójkąta. Każdy trójkąt smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do pieca nagrzanego do temperatury około 220 stopni. Pieczemy ciastka około 15-20 minut, aż nabiorą rumieńców.

Nadziewany biszkopt

Składniki: 8 jaj, 200 gram mąki,200 gram cukru białego, 150 gram cukru pudru , 500 ml śmietanki, 100 gram masła, 2 szklanki malin

Przygotowanie:

Najpierw oddzielamy żółtka jajek od białka i ucieramy je z cukrem oraz masłem. Kiedy masa będzie puszysta dodajemy mąkę i intensywnie mieszamy. W drugiej misce ubijamy białka na koniec łączymy z ciastem delikatnie mieszając by masa nie opadła. Wlewamy ciasto do szerokiej blaszki i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 45 minut. Kiedy ciasto się już upiecze i stygnie czas przygotować krem – ubijamy śmietankę z 50 gramami cukru pudru. Z pozostałej ilości cukru przygotowujemy lukier – wystarczy zmieszać z 2-3 łyżkami zwykłej wody. Ciasto kroimy na pół i wkładamy do środka krem z malinami. Zakładamy drugą część. Całość dekorujemy kremem i malinami. Chłodzimy w lodówce, aż do czasu podania.

Ekspresowy przepis na babeczki

Składniki: 2 szklanki mąki, 1 szklanka mleka, 1/2 szklanki masła klarowanego, 1/3 szklanki cukru, 1 jajko, 3 łyżki kakao, 5 gram czekolady, 1,2 szklanki rodzynek, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania: Ucieramy mąkę, mleko, masło i cukier z jajkiem na gładką masę. Dodajemy kakao i proszek do pieczenia mieszamy dokładnie. Na koniec wsypujemy pokruszoną czekoladę i rodzynki. Drugi raz mieszamy i przelewamy masę do foremek lub papilotek. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni. Gotowe!

Krem bawarski

Składniki: 1 szklanka mleka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 4 żółtka, 1 szklanka śmietanki, 4 łyżeczki żelatyny w proszku.

Przygotowanie

Zalać żelatynę do napęcznienia. Żółtka wymieszać dokładnie z cukrem. Podgrzać na wolnym ogniu mleka i dodawać po łyżce do jajek ( około 10 łyżek) po czym wlać jajeczną masę do mleka. Mieszać dokładnie, aby zgęstniało, ale nie doprowadzać do zbytniego podgrzania. Następnie należy przygotować kąpiel wodną poprzez zawieszenie miski z wodą nad gotującą się wodą. Wlać masę do miski i dodawać łyżeczką żelatynę mieszając cały czas. Masa powinna być podgrzewana delikatnie, aby nie ścięła się przypadkiem. Masę studzimy poprzez włożenie jej do lodówki lub do większej miski z pokruszonym lodem. Na końcu ubijamy śmietanką i łączymy z chłodną już masą jajeczną. Krem wstawmy na kilka godzin do lodówki, a przed podaniem polewamy musem owocowym, konfiturami lub owocami. Dobrze pasuje także z dodatkiem naleśników.

Inne zapisy autora:

0

Avatar
marta.czerwinska

42 publikacje
0 komentarze
 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 
Authorization
*
*
Registration
*
*
*
Password generation
334816