14122017Nowości:
   |    Rejestracja

Tradycyjna kuchnia słowiańska – inspiracje


Tradycyjne potrawy polskie wywodzą się ze słowiańskich tradycji, które częściowo pobraliśmy także od naszych sąsiadów. Jak rozwijały się kulinarne trendy przed wiekami? W tym artykule znajduje się odpowiedz na to pytanie. Kuchnia Słowian żyjących w czasach średniowiecznych opierała się na bardzo prostym jadłospisie, na który składały się dary natury – ryby, dziczyzna, jaja, miód, mleko, […]


Tradycyjne potrawy polskie wywodzą się ze słowiańskich tradycji, które częściowo pobraliśmy także od naszych sąsiadów. Jak rozwijały się kulinarne trendy przed wiekami? W tym artykule znajduje się odpowiedz na to pytanie.

Kuchnia Słowian żyjących w czasach średniowiecznych opierała się na bardzo prostym jadłospisie, na który składały się dary natury – ryby, dziczyzna, jaja, miód, mleko, a także potrawy mączne – pierogi, chleb, zupy warzywne np. żur a także dani z mięsa przyrządzane na wiele sposobów. Było ono smażone, gotowane, pieczone, wędzone i opiekane. Przodkowie używali w kuchni także potrawy strączkowe, takie jak groch, soczewica, wyka, bób. Uprawiali też marchew, ogórki, czosnek, chrzan oraz wiele ziół i owoców – z pośród najbardziej popularnych wyróżnia się grusze, śliwy, jabłonie, wiśnie i brzoskwinie. Słowianie przygotowywali również różnego rodzaju alkohole – wino, piwo oraz miód pitny.

slowianskie jedzenie

W XVIII wieku za czasów Jana III Sobieskiego do Polski zostały sprowadzone ziemniaki, kasza gryczana oraz wiele warzyw, które wcześniej nie były znane. Te zdarzenia nieco zmieniły jadłospis ludności. Do kuchni wprowadzano też potrawy z różnych krajów świata, zwłaszcza z Francji. Cudzoziemcy chwalili sobie potrawy przygotowywane według staropolskiej tradycji i niektóre z nich były również podawane w innych krajach.

Wraz z rozwojem technologii zaczęto także wzbogacać przygotowywane potrawy o nowe dodatki i poddawać je bardziej skomplikowanej obróbce. Dodatkowo warto wspomnieć, że wiele nowych składników zaczęto stosować także w medycynie. Do dziś wiele dań powstałych przed stuleciami podaje się na polskich stołach, na co dzień i od święta.

Napisane przez:


 

Podziel się z innymi

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

 

274988