SPOŁECZEŃSTWO
Like

Schudnij na wiosnę!

10/03/2015
713 Wyświetlenia
0 Komentarze
3 minut czytania
Schudnij na wiosnę!

Osoby pragnące schudnąć nie mają łatwego życia. Z zewsząd przebija się chaos – sprzecznych często porad i coraz bardziej dziwacznych cudownych diet. Tymczasem nie trzeba być doktorem dietetyki, by samemu opracować swój własny system żywieniowy w oparciu o kilka prostych rad. Jak jemy Nie trzeba stosować katorżniczych diet, by myśleć o zrzuceniu kilku zbędnych kilogramów. W procesie chudnięcia nie ma cudów, jest tylko cierpliwa praca nad swoimi słabościami. Jest tylko kilka prostych zasad, szkopuł w tym, by je przestrzegać. Przede wszystkim jemy powoli i regularnie. Kiedy jemy Niegdyś nie było z tym problemów. Ze względu na brak prądu, szło się spać tuż po zmierzchu. Nie było więc mowy, by w nocy jeść czy podjadać. Nie było takiej możliwości. Teraz jest […]

0


Osoby pragnące schudnąć nie mają łatwego życia. Z zewsząd przebija się chaos – sprzecznych często porad i coraz bardziej dziwacznych cudownych diet. Tymczasem nie trzeba być doktorem dietetyki, by samemu opracować swój własny system żywieniowy w oparciu o kilka prostych rad.

Jak jemy

Nie trzeba stosować katorżniczych diet, by myśleć o zrzuceniu kilku zbędnych kilogramów. W procesie chudnięcia nie ma cudów, jest tylko cierpliwa praca nad swoimi słabościami. Jest tylko kilka prostych zasad, szkopuł w tym, by je przestrzegać. Przede wszystkim jemy powoli i regularnie.

Kiedy jemy

Niegdyś nie było z tym problemów. Ze względu na brak prądu, szło się spać tuż po zmierzchu. Nie było więc mowy, by w nocy jeść czy podjadać. Nie było takiej możliwości. Teraz jest inaczej, inny jest nasz rytm. Ranek przesypiamy w tym i porządne śniadanie. Potem staramy się nadrabiać, ale de facto dopiero przed pójściem mamy czas na to, by uzmysłowić sobie, jak bardzo jesteśmy głodni. Oczywiście nie znaczy to, że jedzenie po zmroku to samobójstwo, znaczy tylko tyle, by dostarczać organizmowi kalorii wtedy, gdy je potrzebuje.

Jeść surowe lub gotować na parze

Gotowane marchewki mają wyższy indeks glikemiczny niż te surowe. Dlatego te warzywa które możemy, spożywajmy surowe. Niektóre jednak musimy poddać obróbce termicznej, by nadawały się do spożycia. Natomiast jeśli już musimy to zrobić najlepiej gotować na parze – dzięki temu większość cennych substancji odżywczych pozostanie w warzywie i nie zostanie wypłukana przez gotowaną wodę. Gotowanie na parze staje się z roku na rok coraz bardziej popularne. Powstają nawet specjalne urządzenia do gotowania na parze. Można też skorzystać ze specjalnych naczyń do tego przeznaczonych.

Zamiast smażyć na patelni – grillujemy

Smażenie to chyba najbardziej niezdrowych sposobów na obróbkę produktów spożywczych. Kaloryczne, tłuste potrawy z patelni mają oczywiście swoich fanów, jeśli jednak nie posiadamy supermetabolizmu, uważajmy na ten rodzaj sporządzania posiłków. Natomiast jeśli lubimy smak smażonych potraw, zapewne także uwielbiamy potrawy grillowane. Grill nie wymaga stosowania dodatkowego tłuszczu, a przy okazji smażenia na grillu dodatkowo topimy tłuszcz zawarty w mięsie. Propozycja grilla nie musi być propozycją sezonową. Wyjściem jest grill elektryczny, który jest również o wiele wygodniejszy w użyciu.

Więcej ruchu, więcej powietrza!

Nie będziemy namawiać do morderczych treningów, ale też stanowczo odradzamy całodzienne siedzenie przed komputerem czy telewizorem. Delikatny jogging, spacer, nordic walking, jazda na rowerze nie muszą mocno nas eksploatować, męczyć. Chodzi jedynie o nabranie wigoru, pobudzenie metabolizmu i dotlenienie organizmu. Wiosna nadchodzi, czas się przebudzić po zimowej drzemce!

0

Pietrzej

6 publikacje
0 komentarze
 

Dodaj komentarz

Authorization
*
*
Registration
*
*
*
Password generation
343758