23112017Nowości:
   |    Rejestracja

Produkty wzmacniające odporność – ranking dietetyków


Nadchodząca jesień to czas wielu infekcji, dlatego warto zadbać o układ odpornościowy już dziś. Liczne badania dowodzą, że jednym z najważniejszych czynników wzmacniania układu immunologicznego jest prawidłowa dieta, która dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Tę tezę potwierdzają dietetycy. W ich opinii to, co ląduje na naszym każdego dnia, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie.


Dr n. med. Dominika Wnęk opracowała listę produktów, które muszą znaleźć się w jadłospisie każdego człowieka, któremu nieobojętne jest jego zdrowie. Specjalistka dodaje, że prawidłowa dieta wzmacnia układ odpornościowy, a ten z kolei chroni organizm przed bakteriami i wirusami, co jest szczególnie istotne jesienią i zimą w czasie zwiększonej zachorowalności na przeziębienie i grypę.

Od czego zależy odporność?

Prof. Lucyna Mastalerz twierdzi, że odporność, w dużej mierze, zależy od nas samych. Według specjalistki na świat przychodzimy bowiem z wrodzoną odpornością (nazywaną nieswoistą), a następnie zyskujemy odporność nabytą (zwaną swoistą). Ten drugi typ immunologiczny powstaje podczas naturalnego kontaktu czynników chorobotwórczych z naszym organizmem. Odporność swoistą możemy więc wzmocnić, podając szczepionki oraz dbając o swoje zdrowie poprzez prowadzenie odpowiedniego trybu życia i stosowanie właściwej diety. Według prof. Mastalerz to, co jemy, ma kluczowe znaczenie dla naszego samopoczucia i układu odpornościowego, dlatego powinniśmy zwracać szczególną uwagę na produktu, które lądują w naszej lodówce.

Wyposażenie lodówki w służbie zdrowiu

Dr n. med. Dominika Wnęk, która jest cenionym dietetykiem opracowała listę produktów i grup produktów, jakich nie może zabraknąć w codziennej diecie człowieka dbającego o zdrowie. W spisie specjalistki znalazło się wiele pozycji odpowiadających za doskonałą pracę układu odpornościowego. Wśród substancji wzmacniających system immunologiczny znajdują się przede wszystkim:

  1. Witamina C, której doskonałym źródłem są: brukselkę, chrzan, jarmuż, paprykę czerwoną i zieloną, natkę pietruszki, szpinak, kalafiora i kalarepę oraz porzeczki czarne, truskawki, poziomki, kiwi, cytrynę, grejpfrut i pomarańczę.
  2. Beta karoten – znajduje się w marchewce, natce pietruszki, jarmużu, szpinaku, szczawie, szczypiorku, papryce czerwonej, boćwinie oraz takich owocach, jak: morele, melony, brzoskwinie i śliwki.
  3. Siarczki organiczne, które znajdziemy w cebuli, czosnku, porze i szczypiorku.
  4. Witamina D3 – jej źródłem są: tran, tłuste ryby morskie (śledź, łosoś, sardynka), promienie słoneczne.
  5. Naturalne probiotyki dostępne w kiszonkach.
  6. Kurkumina, jaka znajduje się oczywiście w kurkumie oraz w przyprawach kuchni wschodniej.
  7. Cynk, którego źródłem są: ostrygi, wołowina i inne czerwone mięsa, nasiona roślin strączkowych, orzechy, szpinak, szparagi oraz produkty pełnoziarniste.

Farmakologia w służbie odporności

Osoby, które, mimo zróżnicowanej diety i aktywnego trybu życia, cierpią na zaburzenia odporności, powinny zgłosić się do lekarza pierwszego kontaktu. Specjalista zleci najważniejsze badania i na podstawie ich wyników zaproponuje rozwiązanie problemów. Sposobem na wzmocnienie organizmu jest również stosowanie leków dostępnych w aptekach bez recepty, np. Groprinosin (http://www.hartujmisie.pl). Trzeba jednak pamiętać, że samodzielne stosowanie preparatów może nie przynieść pożądanych rezultatów. Ponadto leki typu Groprinosin powinny być przyjmowane wyłącznie doraźnie. Nie mogą stanowić substytutu zróżnicowanej diety.

Zróżnicowana i przemyślana dieta to podstawa dobrego zdrowia. Wiedzą o tym dietetycy, którzy przekonują, że zwracanie uwagi na codzienny jadłospis procentuje świetną kondycją psychiczną i fizyczną. Specjaliści przypominają też o zadbaniu o dietę wczesną jesienią, ponieważ wówczas zwiększa się zachorowalność na przeziębienie i grypę, a układ odpornościowy musi każdego dnia walczyć z wieloma drobnoustrojami. Na szczęście chorobie można zapobiec, stosując się do zaleceń lekarzy i dietetyków. Jedzcie dobrze na zdrowie!

Napisane przez:

Kontakt: kampanieonline

 

Podziel się z innymi

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

 

309004