20092017Nowości:
   |    Rejestracja

Polacy wygrywają VINCI 2017


Trzyosobowy zespół studentów Politechniki Warszawskiej z Międzywydziałowego Koła Naukowego „Smart City” odniósł duży sukces w konkursie inżynierskim VINCI 2017 Innovation Students Awards. Jurorzy uznali ich pomysł za jeden z trzech najlepszych projektów w kategorii „International Region”. Pozostałe dwa wyróżnione rozwiązania pochodzą z Singapuru.


Projekt-studentow-PW-doceniony-w-miedzynarodowym-konkursie

Autorami nagrodzonego projektu są Piotr Grudzień, Anna Sierhej i Marek Demianiuk.

Zadaniem uczestników konkursu było zaprezentowanie wizji miasta przyszłości w dobie digitalizacji. W VINCI 2017 Innovation Students Awards wzięło w sumie udział ponad 500 zespołów z całego świata.

Nagrodzony projekt to REsquare – skwer miejski, którego wygląd i funkcjonalność dostosowują się do potrzeb mieszkańców. Użytkownicy skweru, korzystając z dedykowanej aplikacji mobilnej, mogą zagłosować na jedną z opcji dostępnych w katalogu lub zaproponować własny projekt placu. Funkcjonalność o największej liczbie głosów zostaje wprowadzona do REsquare w kolejnym miesiącu.

Pomysł innowacyjnego skweru stworzyli Piotr Grudzień z Wydziału Inżynierii Lądowej, Anna Sierhej z Wydziału Mechanicznego Energetyki i Lotnictwa oraz Marek Demianiuk z Wydziału Instalacji Budowlanych Hydrotechniki i Inżynierii Środowiska. Wizją naszych studentów jest miasto, którego mieszkańcy uczestniczą w tworzeniu wspólnych przestrzeni. Kiedy projekt inżynierów z PW zakwalifikował się do półfinału konkursu, do zespołu dołączyło dwóch mentorów z firmy VINCI – Antoine De Seigneurens (Francja) i Wiame El Haouat (Maroko). Studenci przez miesiąc rozwijali swój pomysł pod okiem mentorów, którzy pomagali im m.in. w tworzeniu modelu finansowania.

Zaprojektowana przez polskich studentów praca to REsquare – system rekreacyjny składający się z czterech betonowych płyt o wymiarach 2×5 m (powierzchnia całkowita: 40m²), uniwersalnych mocowań i różnorodnego wyposażenia, które może być w prosty sposób mocowane do dowolnego miejsca na skwerze.

W zależności od potrzeb mieszkańców, REsquare może przekształcić się w plac zabaw, kino letnie, siłownię i wiele innych form. Użytkownicy skweru głosują poprzez dedykowaną stronę lub aplikację mobilną na funkcjonalność, w którą chcieliby wyposażyć REsquare

Każdy skwer będzie posiadał swój roczny budżet określony przez lokalne władze lub sponsorów. Im wyższy budżet, tym większa powierzchnia może być pokryta płytami REsquare i tym częściej nowe wyposażenie może być dostarczane przez firmę obsługującą skwery.

Każda część wyposażenia może być wykorzystana ponownie przez REsquare znajdujący się na innym osiedlu, dzięki czemu cały system jest tańszy w eksploatacji i zgodny z zasadami zrównoważonego rozwoju.

Napisane przez:


 

Podziel się z innymi

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

 

303711