24062018Nowości:
   |    Rejestracja

Od kultury nie ma wakacji, czyli o polskim piciu


Domeną większości imprez czy spotkań towarzyskich jest to, że podaje się na nich alkohol. O ile jesteśmy gośćmi na takich imprezach, to nie musimy martwić się o zasady podawania drinków. Jeżeli jednak przyjmujemy gości u siebie i serwujemy im alkohol, to powinniśmy robić to w odpowiedni sposób. Ważna jest nie tylko odpowiednia temperatura trunku i sposób jego przyrządzenia, ale również właściwy dobór szkła barowego.


Kultura picia alkoholu

Jeszcze do niedawana Polacy najczęściej (i najchętniej) sięgali po wódkę. A kieliszki do tego alkoholu ma chyba każdy i problemu z doborem szkła nigdy nie było. Czasy się jednak zmieniły, coraz chętniej sięgamy po inne, słabsze alkohole. W sklepach mamy ogromny wybór trunków oraz szkła, w jakim możemy go podać. Dla niektórych zaskoczeniem może być fakt, że istnieje przynajmniej kilka rodzajów szklanek do piwa. Oczywiście nie należy od nikogo wymagać aby miał w domu kilkadziesiąt kieliszków i szklanek, jednak warto z głową korzystać z tego co mamy. Jeżeli na imprezie serwujemy wykwintne drinki, to powinniśmy podawać je w smukłych kieliszkach na cienkich nóżkach. W szklance do whisky możemy podać mieszkanki alkoholu wysokoprocentowego z różnego rodzaju sokami, jednak najlepiej smakują one ze szklanek wąskich i wysokich. Jeżeli nie jesteśmy koneserami wina, to do sporadycznego użytku powinien wystarczyć nam jeden, uniwersalny komplet kieliszków.

Rodzaje szklanek i kieliszków do alkoholu

Trunki na spotkaniach spożywamy najczęściej z kieliszków lub szklanek. Bezpośrednio z butelki możemy wypić piwo, jednak nie zawsze jest to dobrze odbierane. W kieliszkach serwuje się klasyczne drinki, do których powinniśmy użyć kieliszków koktajlowych (cechuje je stożkowaty kształt i długa nóżka). Wysokie i wąskie są kieliszki szampanowe, natomiast te duże, z krótką nóżką przeznaczone są do podawania koniaku. Problem możemy mieć z wyborem kieliszków do wina, bowiem różnice między nimi są minimalne. Szkło do wina czerwonego powinno mieć nóżkę odpowiedniej długości, za którą powinniśmy trzymać kieliszek, aby nie dopuścić do ogrzania trunku. Kieliszki do białego wina są zazwyczaj nieco mniejsze i mają cieńszą nóżkę. Mniej zamieszania jest ze szklankami – w niskich podajemy alkohole serwowane z lodem, natomiast w wysokich możemy przygotowywać drinki z sokami.

No i nie zapominajmy o złotej zasadzie – przed imprezą zawsze warto się „naoliwić”.

Napisane przez:


 

Podziel się z innymi

Powiązane artykuły

komentarze 3 dla artykułu "Od kultury nie ma wakacji, czyli o polskim piciu"

  1. andy.p88 napisał(a):

    Lubię piwko, dobrego drinka i cydra wypiję i winka z Węgier /to mi smakuje szczególnie/ nalewkę malinową a robi się i wiśniowa ale, ostatnio nie piję a jak będę chciał to spróbuję dosłownie na zmarnowanie /zostanie kieliszek nie tknięty/, mój wewnętrzny sposób bycia już alkoholu nie potrzebuje jak przy suchości gardła w wakacje,dziękuję nie piję i to tyle i aż tyle aby wszyscy zrozumieli,bo ja, to ja a nie matoł jakiś nie dajcie się w picie alkoholu wciągnąć i to do wnętrza nie pijcie, bo macie ochotę ta ochota i smak to wasza zguba,powodzenia na zdrowie a to szlachetne zdrowie

  2. gniew napisał(a):

    KONWENANSE… Kiciu co Ty wiesz o POLSKIM piciu…… .

  3. gość napisał(a):

    Jak to twierdził już sławny akademik Łomonosow – Alkohol jest największą z trucizn – więc co za różnica w czym ją będziemy podawać lub spożywać, i tak zdrowie i szare komórki zniszczy. co coraz częściej słychać, widać i czuć. Co za głupota konwenanse wobec gó…

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

 

231502