Nowe Technologie i Medycyna
Like

Mrówki GMO będą zapylać kwiaty

19/06/2015
1116 Wyświetlenia
1 Komentarze
2 minut czytania
Mrówki GMO będą zapylać kwiaty

Zespół badaczy z firmy Monsanto wierzy, że stoi u progu rozwiązania problemu ginącej na całym świecie populacji pszczół miodnych, problemu, który może doprowadzić do głodu na naszej planecie.

0



Naukowcy otrzymali od amerykańskiej Agencji ds. Ochrony Środowiska grant w wysokości 3 milionów dolarów na opracowanie alternatywnych rozwiązań problemu zwanego: zespołem masowego ginięcia pszczoły miodnej. Zjawisko to, coraz częściej występujące w ostatniej dekadzie, polega na śmierci większości pszczół robotnic z danej kolonii. Eksperci twierdzą, że problem ten może znaleźć dramatyczne odbicie w światowej produkcji żywności.

Kierujący projektem Monsanto biochemik, John Leere, przyznaje, że „ostatnie wyniki badań jednoznacznie wskazują na powiązanie między uprawami GMO a szerokim wykorzystaniem neonikotynoidów. Ponieważ w dzisiejszym, nowoczesnym świecie, uprawy GMO są istotną częścią rolnictwa, chcemy znaleźć sposób, w którym możliwa będzie zarówno uprawa GMO jak i przetrwanie pszczół miodnych.”

Zespół opracował genetycznie zmodyfikowaną mrówkę, która mogłaby ocalić światową produkcję żywności.

„Na dzień dzisiejszy nie wydaje się, by wkrótce miała nastąpić rezygnacja z upraw GMO lub neonikotynoidów. Dlatego też, spróbowaliśmy zmodyfikować pszczoły podnosząc ich odporność na te insektycydy. Jednak efekty tych starań były mizerne” – przyznaje Leere. „Ale nie poddaliśmy się. Zaczęliśmy prowadzić badania na skrzydlatych królowach i osobnikach męskich mrówek. Zwykle mrówki tracą swoje skrzydła zaraz po tym, jak królowa zostanie zapłodniona i zaczyna tworzyć nową kolonię. Jednak my, w wyniku genetycznej manipulacji otrzymaliśmy gatunek mrówek latających, uderzająco podobnych do zwykłych pszczół, i 50 razy odporniejszych na ten typ pestycydów” – dodaje z entuzjazmem. „Z pomocą biotechnologii chcemy stworzyć gatunek hybrydowy, który będzie posiadał zarówno zdolności zapylające pszczół miodnych jak i odporność na pestycydy latających mrówek – to jest: połączenie doskonałe, które naturze zajęłoby co najmniej 1000 lat” – wyjaśnia.

Według organizacji Greenpeace z uprawy dostarczające 90% światowej żywności są zapylane przez pszczoły. A Amerykański Urząd Statystyczny ds. Rolnictwa wskazuje na spadek z 3,2 mln roi pszczelich w 1947 do 2,4 mln w roku 2008.

Autorstwo: Bob Flanagan
Źródło oryginalne:WorldNewsDailyReport.com
Tłumaczenie i źródło polskie: Xebola.wordpress.com

0

Wiadomosci 3obieg.pl

Napisz do nas jeśli w Twoim otoczeniu dzieje się coś, co wymaga interwencji dziennikarskiej redakcja@3obieg.pl

1314 publikacje
11 komentarze
 

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Authorization
*
*
Registration
*
*
*
Password generation
343758