ONA I ON
Like

Jakie przyprawy wypróbować zimą?

14/01/2016
964 Wyświetlenia
0 Komentarze
3 minut czytania
Jakie przyprawy wypróbować zimą?

Zimowy sezon to doskonała okazja do przygotowywania pysznych, gorących i sytych posiłków. Dobrze przyprawione zupy, sosy i napoje do podstawa zimowej kuchni. Jakie przypraw powinieneś wypróbować o tej porze roku? Oto krótkie zestawienie, które podpowie na to pytanie. Goździki Aromatyczne kwiatowe pączki goździkowca korzennego to doskonały dodatek do wielu dań. Świetnie się sprawdzą w kuchni przy przygotowywaniu ciast i deserów, a także gorących napojów. Goździk pasuje do grzańca, gorącej herbaty z dodatkiem cytryny lub pomarańczy, a także likierów. Można go także z powodzeniem dodać do marynaty do mięsa, lub wbić w pieczeń. Dzięki temu pieczone mięso zyska niesamowity smak. Imbir Sproszkowany lub tarty korzeń imbir to bogactwo zdrowia. Dodany do potraw rozgrzewa, poprawia pracę układu krążeniowego, przyśpiesza metabolizm, a także […]

0


Zimowy sezon to doskonała okazja do przygotowywania pysznych, gorących i sytych posiłków. Dobrze przyprawione zupy, sosy i napoje do podstawa zimowej kuchni. Jakie przypraw powinieneś wypróbować o tej porze roku? Oto krótkie zestawienie, które podpowie na to pytanie.

Goździki

Aromatyczne kwiatowe pączki goździkowca korzennego to doskonały dodatek do wielu dań. Świetnie się sprawdzą w kuchni przy przygotowywaniu ciast i deserów, a także gorących napojów. Goździk pasuje do grzańca, gorącej herbaty z dodatkiem cytryny lub pomarańczy, a także likierów. Można go także z powodzeniem dodać do marynaty do mięsa, lub wbić w pieczeń. Dzięki temu pieczone mięso zyska niesamowity smak.

Imbir

Sproszkowany lub tarty korzeń imbir to bogactwo zdrowia. Dodany do potraw rozgrzewa, poprawia pracę układu krążeniowego, przyśpiesza metabolizm, a także wzmacnia odporność. Pasuje zarówno do słodkich deserów i ciast takich jak pierniki. Można je użyć także do dań pikantnych i mięsnych. Doskonale sprawdzi się, jako dodatek do zup np. kremu z marchwi z pomarańczą oraz dziczyzny, baraniny, pieczeni i wielu innych potraw.

Chilli

Ta ostra przyprawa dobrze sprawdzi się w towarzystwie dań z drobiu, fasoli, ciecierzycy, soczewicy i różnego typu mięs. Warto ją wypróbować także w połączeniu z deserami, zwłaszcza czekoladą. Chilli rozgrzewa i oczyszcza drogi oddechowe. Jest używana w celach leczniczych od setek lat. Można ją użyć do przyprawienia zupy pomidorowej lub gulaszu.

Pieprz czarny

Jego obecność ubogaca smak potraw. Za to właściwości lecznicze umożliwiają poprawę kondycji układu pokarmowego – łagodzi nudności, zdęcia i niestrawność. Działa także w sposób przeczyszczający umożliwiając oczyszczenie organizmu z toksyn. Zimowe rozgrzewające zupy z dodatkiem pieprzu będą doskonale działać zarówno dając ciepło, jak i prozdrowotnie.

Kurkumaprzyprawy zimowe (1)

Przyprawa zyskująca na popularności w ostatnich latach. Zawiera wiele dobroczynnych właściwości, dzięki czemu przyśpiesza gojenie ran, łagodzi problemy żołądkowe, jak również ma działanie grzybobójcze i bakteriobójcze. Doskonały dodatek do ryżu, potraw azjatyckich, kasz, serów, sałatek, past jajecznych i rybnych, a także zup.

0

marta.czerwinska

42 publikacje
0 komentarze
 

Dodaj komentarz

Authorization
*
*
Registration
*
*
*
Password generation
343758