17102017Nowości:
   |    Rejestracja

Idiota spod Union Jacka


Brytyjczyk Matthew Creme z Blackpool domaga się od producentów owoców pestkowych, żeby informowali klientów, że… pestek nie należy jeść. Ma powód, bo po zjedzeniu kilku z nich (twierdzi, że trzech) niemal zatruł się cyjankiem.


igrushka-grelka-s-vishnevymi-kostochkami-2

Jak opowiada, po zo zjedzeniu trzech pestek wiśni trafił do szpitala z objawami zatrucia cyjankiem. Twierdzi, nie miał pojęcia, że zawierają one śmiertelnie groźny cyjanek. Mężczyzna „z ciekawości” otworzył trzy pestki i zjadł ich zawartość, dodając, że „była bardzo smaczna”.

28-letni ojciec trójki dzieci kupił opakowanie wiśni z Suntrail Farm w supermarkecie Tesco. Zjadając owoce, postanowił spróbować także pestek. Mężczyzna nie zdawał sobie sprawy, że zawierają one amigdalinę, organiczny związek chemiczny, który pod wpływem trawienia zmienia się w cyjanowodór.

Skutki działania szkodliwej substancji Matthew Creme zaczął odczuwać po 10 minutach. Poczuł się bardzo źle i dostał wysokiej gorączki.

dy jego 23-letnia partnerka Georgina Mason zadzwoniła po pogotowie, usłyszała, że mężczyzna przyjął śmiertelną dawkę cyjanku. Creme został przewieziony karetką do szpitala, gdzie podano mu antidotum.

Cyjanek potasu znajduje się w wielu nasionach i ziarnach, nadając im migdałowy posmak, choć same migdały mają go niewiele. Do objawów zatrucia cyjankiem należą skurcze żołądka, ból głowy, nudności i wymioty. Nieleczone może doprowadzić do zawału i niewydolności oddechowej, a w rezultacie – śmierci.

– Niektóre niewidoczne części owoców, takie jak pestki czereśni i wiśni, zawierają cyjanek i nie są przeznaczone do spożycia – przypomina brytyjska Agencja ds. Standardów Żywności.

Matthew Creme apeluje teraz do firm produkujących wiśnie o umieszczanie na opakowaniach ostrzeżenia przed spożywaniem pestek.

Cyjanek potasu tworzy bezbarwne, higroskopijne kryształy o strukturze chlorku sodu. Słabo rozpuszcza się w metanolu, formamidzie, hydroksyloaminie i glicerynie. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie, ulegając dysocjacji na jony K+ i CN-. W obecności wody ulega częściowej hydrolizie z wydzieleniem cyjanowodoru nadającego mu charakterystyczny zapach gorzkich migdałów

Cyjanek potasu, jak większość pozostałych cyjanków, jest silnie toksyczny. Jego trujące działanie polega na blokowaniu procesu oddychania na poziomie komórkowym poprzez nieodwracalną inhibicję oksydazy cytochromowej, będącej kluczowym enzymem łańcucha oddechowego oraz wtórnie fosforylacji oksydacyjnej. W efekcie, mimo iż transport tlenu z płuc do tkanek jest zachowany, dochodzi do hipoksji tkankowej.

Napisane przez:


 

Podziel się z innymi

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

 

307467